Multitool kopen: tips

5 december 2019 | Tips | redactie

Multitools zijn norm handige apparaten: al het gereedschap dat je nodig hebt in 1 machine. Ondanks dat elke soort multitool praktisch zijn, is het aan te raden om te letten op de volgende dingen voor je er eentje aanschaft.

Accu?

Een kleine multitool kun je aanschaffen met een snoer of met een accu. Draadloze multitools die op een accu werken, zijn handig omdat je er overal aan de slag mee kan. Het nadeel van een accu is alleen dat deze natuurlijk een keertje leeg raakt. Dit probleem heb je niet als je een multitool met een snoer aanschaft. Je bent dan alleen wel afhankelijk van een stopcontact. Wil je lang klussen maar heb je geen stopcontact in de buurt of heb je geen zin in een snoer die in de weg zit? Ga dan voor een extra accu.

Vermogen

Het vermogen van multitools kan variëren. Wat betreft het vermogen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de multitool. Als je van plan bent de multitool vaak te gebruiken, kun je het beste gaan voor een hoger vermogen. Ga je de multitool af en toe gebruiken voor een klein klusje? Ga dan voor een lager vermogen. Dit kost over het algemeen ook minder. Houdt bij de keuze van het vermogen ook rekening met het materiaal dat je gaat bewerken: hoe harder het materiaal, hoe meer vermogen nodig is.

Multitool accessoires

Het ligt natuurlijk aan jouw eigen klussen welke multitool en accessoires je nodig hebt. Ondanks dat de mogelijkheden in accessoires oneindig lijken te zijn, verschillen de accessoires per soort. Er zijn twee verschillende soorten: een roterende en een oscillerende multitool. Deze heb je in verschillende soorten en maten van verschillende merken zoals: Fein multitool  of Bosch multitool.

De roterende soort kan goed worden gebruikt voor schuren, pollijsten, snijden, slijpen, graveren, boren, frezen, etc.

De oscillerende soort kan voor grover werk worden gebruikt. Denk hierbij aan een uitsparing of een sleuf maken. Ook kun je met deze soort tegels zetten en oud voegmateriaal verwijderen.

Accessoires passen niet altijd op alle merken multitools. Maar niet getreurd: hiervoor zijn er handige adapters. Deze kun je op de alle multitools bevestigen en kunnen alle accessoires gebruikt worden.

Van te voren weet je waarschijnlijk nog niet voor welke klusjes jij de multitool nodig hebt. Ik vond het dan ook enorm handig om een complete accessoire pakket aan te schaffen. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Los van het feit dat je niet zelf hoeft na te denken welke soort accessoires jij nodig zult hebben, is het ook nog eens voordeliger om een set aan te schaffen. Het scheelt je bovendien heel wat op en neer rijden om telkens een nieuw onderdeel te halen!